Maymun Çiçeği Virüsü: WHO Küresel Acil Durum İlan Etti

Maymun Çiçeği Virüsü: Dünya Sağlık Örgütü Küresel Acil Durum İlan Etti!

Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), maymun çiçeği virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Bu durum, Afrika’da görülen ve hızla yayılan salgın nedeniyle endişeleri artırdı.

Maymun çiçeği virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Tedavisi var mı? İşte bilmeniz gerekenler:

Maymun Çiçeği Nedir?

Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs olup çiçek hastalığına benzer belirtiler gösterir. Ancak genellikle daha hafif seyreder.

Virüsün iki ana türü vardır: Batı Afrika’da yaygın olan “Clade II” ve Orta Afrika’da endemik olan “Clade I”. Mevcut salgın, “Clade 1b” varyantıyla ilişkilendiriliyor ve daha şiddetli olduğu düşünülüyor.

Semptomları Nelerdir?

Maymun çiçeği virüsünün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı ve kas ağrılarıdır. Ateş düştükten sonra, yüzde başlayıp vücudun diğer bölgelerine yayılan döküntüler oluşur.

Bu döküntüler kaşıntılı veya ağrılı olabilir ve sonunda kabuk oluşturup dökülür. Enfeksiyon genellikle 14-21 gün içinde kendiliğinden iyileşir.

Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü, enfekte kişiyle yakın temas yoluyla insandan insana yayılır. Cinsel ilişki, cilt teması ve enfekte kişinin yakınında bulunmak bulaşma riskini artırır.

Virüs ayrıca açık yaralar, solunum yolu ya da gözler, burun veya ağız yoluyla da bulaşabilir.

Kimler Risk Altındadır?

Vakaların çoğu cinsel olarak aktif olan kişilerde ve erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerde görülmektedir. Birden fazla partneri olan veya yeni cinsel partneri olan kişiler de risk altında olabilir.

Ancak, maymun çiçeği virüsü olan kişilerle yakın temastan kaçınmak herkes için önemlidir.

Tedavisi Var mı?

Çiçek hastalığında kullanılan tedavi yöntemleri maymun çiçeği için de yararlı olabilir. Ancak ne kadar etkili oldukları henüz tam olarak bilinmiyor.

Maymun çiçeği salgınlarını kontrol altına almak için aşılama önemli bir rol oynar. Şu anda mpox için üç aşı bulunuyor, ancak bunlar sadece risk altındakiler veya enfekte bir kişiyle yakın temasta bulunanlara veriliyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir